dimecres, 26 de novembre del 2014

DEL REGNAT DE JOANA LA BOJA AL REGNAT DE CARLES I

Joana I de Castella, coneguda com Joana la boja, es casà l'any 1496 amb Felip d'Hasburg, conegut com
Felip el bell. Això suposà l'accés al tron de Castella d'una nova dinastia, la dels Àustria. Amb la mort de Felip, el pare de Joana ha d'apartar la seva filla del tron per incapacitat. Joana I va tenir sis fills, el primogènit dels quals fou Carles I d'Espanya, posteriorment proclamat emperador Carles V del sacre Imperi Romano-germànic. Aquest es casà el 1516 amb Isabel de Portugal i fou el primer rei de la dinastia dels Àustria. En aquella època Castella es converteix en el centre de l'imperi més gran dels que havia existit fins al moment.
Té sota el seu poder els territoris que avui en dia formen Espanya (també Illes Canàries), les colònies americanes, els Països Baixos, el centre d'Europa (Àustria, Germània...), bona part d'Itàlia, enclavaments a les Índies i enclavaments al Nord d'Àfrica.
Cap el 1520 va haver d'aguantar la revolta de les Comunitats originada perquè el rei s'havia envoltat de consellers estrangers. També es va produir la revolta de les Germaníes, una revolta de pagesos i artesans contra el poder del rei i dels nobles.També es va enfrontar amb França, amb els turcs i amb els Luterans. Deteriorat per tots aquests conflictes i decebut pel fracàs amb els luterans, decidí abdicar repartint el gran imperi entre el seu germà Ferran i el seu fill Felip II.

                                                      (Joana Onutu, Carlota Pontnou, Laia Sendra i Jan Bartolí)

Joana I de Castella (Joana la boja)

Felip d'Hasburg (Felip el bell)

Carles I d'Espanya (emperador Carles V del Sacre Imperi Romano-germànic)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada